Monday, March 28, 2011

...ADAB dan Tingkah Laku...

Assalamualaikum dan Hai semua....

Arini aku nk bercerita sedikit pasal ADAB. Bukan perencah ADABI nasi goreng, tetapi adab. attitude. perlakuan, tingkah laku sesorang.

So, nk tanya ni.korang pernah tak jumpa gadis ke, lelaki ke, especially perempuan, yang mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

1. Single.
2. Bekerjaya.
3. Cun, or better, ada rupa.Sedap mata memandang.
4. Pandai, berpendidikan.
5. Berumur. Generasi- Y.
6, Pegangan agama pun ok la.Subjektif kan semua tu?

Ok, sebenarnya, aku sangat tidak SUKA (tapi bukan benci) dengan orang terutama perempuan yang tidak ada adab sopan. Adab, adalah satu pelakuan yang mencerminkan seseorang individu tersebut. Yang paling aku pantang, ialah cara bercakap. Tolong la, u dont look good or awesome, or great when u swear. Seriously, u only will look stupid. People will look down on you to be honest.

Kenapa aku menulis pasal ADAB ini? Aku perhatikan, memang ada segelintir wanita, yang sudah bekerjaya, mempunyai kedudukan kewangan yang stabil, tetapi maaf, tiada ADAB sopan apabila bergaul. Pernah tak korang berdepan dengan situasi ini?Marah orang/pekerja bawahan yang lebih dewasa atau berumur dari korang, menyumpah orang tanpa usul periksa as if u know everything, meninggikan suara tanpa sebab yang difikirkan LOGIK, serta bermacam-macam lagi perkara yang difikirkan tidak perlu dibuat dalam Masyarakat Malaysia yang demokrasi dan beradab ini.  Mungkin di office tempat korang kerja, di kawasan kejiranan tempat korang tinggal, atau even worse, di dalam rumah korang. Tidak kiralah korang ni dari Melaka yang suka cakap kasar ke, atau dari Kelantan ke yang suka cakap laju dan kurang faham, or dari mana sekali pun asal korang, aku nk tegaskan TOLONG JAGA ADAB DAN PERGAULAN KORANG DENGAN ORANG LAIN. Sebab selagi orang lain itu bernama manusia, mereka juga punya Hati & Perasaan sama macam korang.

Memang betul la, tak akan Melayu hilang di dunia, tetapi memang betul juga, Wanita yang baik, adalah ditemukan untuk lelaki yang baik.Wanita Melayu terakhir, memang sukar dicari nowadays. So, cerminlah diri kita masing-masing. Kalau korang rasa korang menyumpah orang tu, guna perkataan yang tidak elok dan manis tu, depan khalayak ramai tu cool, sorry to say, I find it to be so stupid, childish, and rude.

Sorry if this entry seems to be a bit harsh. Tapi, kita sebagai manusia tidak pernah lari dari melakukan kesilapan. Kepada sesiapa sahaja yang terasa pedasnya dengan entry ini, please change yourself. This is a general posting, and were never meant for sesiapa pun. BERUBAH la selagi ada masa dan ketika.


Bagi aku, aku sungguh suka gadis Melayu yang macam dalam cerita Nur Kasih - lakonan Tiz Zaqyah.

pheewitt....Nur Kasih..

9 comments:

ZaNna MZakI said...

Amboi....sempat lagi selit gamabr Tiz Zaqyah....=P

bukan tiz zaqyah said...

wa'alaikumussalam wrbh,
perempuan beradab itu manis. lelaki kalau beradab, juga manis.

bukan perempuan je yang kena jaga adab dalam pergaulan dan sebagainya, lelaki pun kena macam tu. equal.

kalau nak cari pasangan yang beradab, apa kata mulakan dengan diri sendiri?


p/s: dengar cerita someone di n9 kecik hati dengan kau, betul ke? ;)

_YusT_ said...

bukan tiz zaqyah: betul2 setuju. tapi since ni blog aku, aku nk bersama2 ingat mengingati antara satu sama lain.

someone dkt n9? sape eh? tak kenal pun.....

zanna: hehe...

Si Katak Pink said...

i ada dalam list that u r looking for..hehe..i xde pun nak menyumpah orang tak tentu pasal.. :p

_YusT_ said...

SKP : betul2..setuju2.. xbaik menyumpah2. u xtermasuk kut dlm list... :p

Melayu berbangsa Malaysia said...

Noted on the comment.

Just wonder, is it fair to simply judge that so-called 'pathetic'young girl (which happened to be malay and being surrounded by modern society and foreigners since she was small) as stupid, childish and rude?

Is it okay for us to simply draw a conclusion that there is no way for this person to change or (should I put) IT IS OKAY for NOT TRYING to understand the difficulties faced by this person (brought up in the different culture and society) to adapt the so called 'adat timur'.

I don't blame anyone here but that is part of culture (I think-Forgive me if I'm wrong).

In Islam, there is a subject known as a Fiqh in which they considered 'Al-Urf' as one of the instruments in order to make a judgement on certain occasion/scenario. Al-Urf is an Arabic terms which literally means 'culture'. Islam teaches us to respect everyone which includes their culture. As for example, there is a region in Arab countries (not sure where the exact location- forgive me), in which they called their parents by NAME. This is not considered as RUDE because it is culture that they have been brought up with, since ages. But, in Malaysia it can be considered as RUDE/anak tak sedar diri.

Now, imagine if this person (happened to be Malaysian brought up in that particular region) come back to this country and keep calling his/her parents by name.So, is it fair for us to simply draw a conclusion that this person is rude while did not even look at his/her effort in trying to adapt with the new culture?

Maybe the writer and others can clarify further with anyone who is majoring in Fiqh al-Islam, upon this matter.

To me, I did agree with you that it is not good for us to keep cursing and swearing others. But, it is even BETTER if we can INFLUENCE that person to stop cursing and HELPING him/her in understanding our BELOVED culture rather than keep this 'tittle-tattle' arounds. :D

But, that is just my 2cents words. Forgive me if my words is too harsh as i'm just human. wink2..

Forgive my words please...

*luv Syahnia* said...

watak nur kasih tu pun cuma
lakonan semata ;)

realnya belum pasti
mmg agak sukar utk temui gadis
seperti itu di zaman serba moden
sekarang..

tapi jika anda sudah perolehi
'nur kasih' seperti yg diimdamkan
itu jagalah dia sebaiknya



psstt//thn dpnnnn..jgn lupe jmput:P

_YusT_ said...

thanks syahnia...akan ku jaga "nurkasih"ku sehingga selamanya....
amin..

syida said...

hamboi hamboi.. ape jemput jemput ni. tak tau pun..tsk.tsk.