Wednesday, January 12, 2011

.......Menjadi Beruang Kutub (Polar Bear) ..........

salam kawan2,

today aku nak sambung dari ape yang diperkatakan semalam. camner eh? setelah dari bulan April 2010 hingga skrang doctor menasihatkan untuk TIDAK BERJOGGING, FUTSAL dan sebagainya........adakah aku akan kegemukan??

so, sejak bulan November lepas hingga sekarang, aku telah ubah profession dari seorang yang suka jog, and playing futsal kepada beruang kutub.

Actually, sejak dari Sciatic nerve aku yang tak berapa baik ni, so aku pun decide la untuk start BERENANG.sebab Doctor dekat Pusrawi tu cakap if swimming boleh. So ape lagi, belajar balik dari www.youtube.com

So, masa mula2 start berenang tu, ada la berenang dalam 100metre, benti 2minit, berenang balik 100metre, pastu stop. makin lama, aku pun tanya la tips2 berjaya swimming dengan lama tanpa henti  dari brader2 "life guard" UiTM tu. so, dapat la few tips. FYI, dulu2 time student (BM230 - Faculty Business Administration graduated 2007) tak pernah pergi pun. ni bila dah kerja baru nak gatal tgn pergi. Dan of course kena la bayar....huhuhu....

setiap minggu 3 kali X rm2 = RM6 pelaburan masa depan


so, sampai sekarang, KPI aku setiap kali pegi swim - at least 1000metres non-stop bersama 20 kali round international standard pool. best gak la,swimming ni rasa release stress2 yang terkumpul. but memang satu perkara korang kena tahu pasal swimming ni is - PELUH KORANG TAK AKAN NMPAK SEBAB SWIMMING DALAM AIR. SO, JUMLAH PELUH YANG DIKELUARKAN JUGA TIDAK DAPAT TAHU BERBANDING JOGGING & FUTSAL.  its really going to demotivate you sebabkan perkara tersebut. Tapi, JANGAN GIVE UP ya if korang betul2 nak sihat. ingat yang korang nak swimming bukan nak macam Mark Spitz, Michael Fred Phelps II or Jennifer Elisabeth Thompson ok? ok, so jom tengok camne rupa bila aku swimming..!


terdapat ramai student2 uitm beriadah...
curik2 ambil gambar sebabkan signage ini...
Buruk kan?? google dan cap wajib pakai....
Setelah penat berenang 1km - thumbs up!!

The positive things yang dapat aku kongsi dengan korang ialah aku tidak mudah mengantuk, bertenaga dan rasa rileks. my breathing pun baik. senang cerita rasa fit la. badan ringan. Korang kena ingat lepas swimming memang la orang cakap akan lapar giiiilleeeee kan??  tetapi, tahan la ya nafsu makan tu skit. makan buah-buahan atau yang ringan-ringan je. wokeh?? :)

Amalkan hidup sihat ya. Boleh makan bila-bila dan apa shaja, tetapi make sure amount yang kita makan itu adalah sama dengan amount yang kita  exercise. Balance. Seimbang.

pen off. XOXO

p/s: ok, enough pasal cerita aku. Next entry - Erti Sahabat. Tunggu ya!

9 comments:

JOHN NORAFIZAN said...

wei! beruang kolar trademark aku! bila nak swimming sama-sama nih!

_YusT_ said...

ye ke? alamak..sorry la john.. sbb lan ckp aku aritu.. hehe
ok2 nnt la ya?

Mohd Roslee said...

kolar...koala...or polar???i'm confused righ now hahaha

_YusT_ said...

ok dug. sudah tukar....
hehehe...

Mohd Roslee said...

hahaha ini semua sciatica gemok punya pasal!hehehehe

Cik A.i.d.a.n said...

ya ampun..
kenapa beruang menjadi pilihan kalian?

hahaha~

p/s: rosak laaaa bdk2 unggul kemaman 2010 ni...

JOHN NORAFIZAN said...

next entry kalo ko tak sebut nama aku specifically, aku tak tahulah. guligkan ko! kahkahkah

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

Weh sori baru buka blog hang :)

_YusT_ said...

takpa2... its ok bro. bz ka? follow aku weh.